"Богат, беден" от Ъруин Шоу – без нужда от преразказ

            Далеч преди да стопирам душевните си вълнения от прочетена книга в кадър от този своебразен книжен дневник - блог... поглъщах също толкова огромно количество книги, за които понякога много ми се ще да ви разкажа. После необоримата презумпция в главата ми, че вече сте ги прочели и са ви докоснали или че ще ги откриете сами рано или късно, ми казва да се спра. Може би затова не виждам смисъл да се спирам  върху сюжети на класики, които са били толкова основополагащи за развитието ми като човек, че без тях сигурно дори облика ми в огледалото би бил съвсем различен.Когато обаче на книжния пазар бъде преиздадена такава книга, няма по-голямо щастие на земята. И за нея следва да се пише.
            Под логото ИК „Сиела“ преди броени седмици се появи „Богат, беден“ от американския писател Ъруин Шоу. И макар старите издания все още да могат да бъдат открити въргалящи се по кашоните от книги за 2 лева, осъвремененият превод от Ваня Томова, твърдите корици и офсетът превръщат новото издание в безпорно бижу, което е подходящо за подарък, който да се помни дълго (с правилния цитат посвещение).
            Ако сте гледали телевизионната адаптация с участието на Питър Строс и Ник Нолти,то вероятно представа какво ще се крие под твърдите корици на „Богат, беден“. От миркосвета на едно бедно емигрантско семейство – семейство Джордах – авторът буквално запраща читателя в не съвсем, но все пак познатия свят на страната на неограничените възможности. От книга за сътресенията в границите на близкото – неразбиращи се родители, изострени отношения между братя, тотално откъсната сестра – романът се превръща в елегантен и ненатрапчив бич американската действителност на 60-те години. И в своебразен летопис на последиците от Втората световна война.
„Ню Йорк е хистеричен – каза Бойлан. – Прилича на неудовлетворена неврастеничка. Не е град, а стара нимфоманка.“
„Лицемерие, синко, лицемерие, навсякъде лицемерие.“
„Законите са внимателно премислени така, че богатите винаги хвърлят шестици, а всички останали – само двойки.“
            Конфликтът между братята Джордах е конфликт между две ценностни системи с недвусмислено изразен идеен характер. Самоуверен и амбициозен, единият отстоява правото си да преуспее в живота с цената на непосилни жертви. В стремежа си към материален успех той се лишава съзнателно от пълноценни контакти с другите. Любовта и алчността, честолюбието и корупцията се изявяват сред сложни взаимоотношения и драматични ситуации. Богатството и бедността с неподозирани измерения променят битието на героите.

„Най-благоразумно е никога да не изпадаш в положение, от което можеш да се разочароваш.“
 „Човек трябва да е пестелив с преброените си дни на тази земя, синко. Защото има заговор да се окове във вериги всеки жив човек, да се завърже за един стълб и да се хвърли в най-черната дупка, а онези представят всичко в розова светлина и правят всякакви дяволии, за да те накарат да повярваш, че това не е дупка, нито стълб, нито вериги, но ти не бива да се подвеждаш.“
            Магията на книгата се крие именно в универсалността на сюжета. Читателят лесно може да се припознае в персонажите, да се влюби в тях, да ги заобича и по този начин да съпреживее случващото се до степен на личен катарзис. Езикът на Шоу е простичък наглед, но абсолютно стилистично издържан, а именно благодарение на този изказ (макар и тежък и не винаги особено оптимистичен) романът не допуска оставянето му. Атмосферата засмуква във водовъртежа на събитията и читателят се оказва прелистващ страница след страница без право на избор  да спре.
            „Не всичко е хубаво, когато е явно."

            Мога само да изкажа искрените си благодарности на ИК „Сиела“, че са обърнали поглед към тази модерна класика. Защото в крайна сметка се оказва, че колелото се върти и където и да се намира човек няма да е все така, а само смяната на позициите богат-беден е еквивалентна на вечност.




Текст на отговорния редактор на изданието Христо Блажев тук: http://knigolandia.info

Коментари