"Делтата на Венера" от Анаис Нин - първа поетика на страстта

           
anaisnin
   Делтата на Венера“ от Анаис Нин (издателство „Сиела“, 2016; превод: Юлия Чернева) е „оргия от спомени“, пред които всяка епоха мълчи, спускане по ръба на кутията на Пандора.
               В началото на един бурен XX век Хенри Милър и Анаис Нин, по това време любовници, изследват сексуалността, смесват собствения си опит с подучути истории или със собствените си измислици, за да създадат един нов „език на сетивата“. Започнала своето пътешествие из перверзните наслади по поръчка на анонимен „патрон“, който желае оголването на сексуалния акт до най-първичните му атоми, Анаис Нин постепенно си поставя задачата да опише „загадките на женската чувственост, която е толкова различна“.
               Историите в „Делтата на Венера“ са колкото фантасмагорични, толкова и опит да се опитоми еротичното начало, да се изгради гръбнака на цял един жанр, който разсъблича автентичния женски глас, на една поетика на страстта, която има свой собствен пулс, свой собствен ритъм.
               Целият сборник представлява поредица от ескизи на страстта, логически (об)вързани помежду си. В началото скандални и шокиращи, разказите плавно се придвижват към пълното размиване на реалност и блян, хипнотизират читателя и го въвеждат в свят, в който ограниченията не съществуват.
               Колкото и скандални да звучат историите на Нин, те изиграват основна роля за утвърждаването на една нова роля на жената, не само в литературен, но и в чисто социален план – жената, като господарка на собствените си желания и искания. От тази гледна точка, „Делтата на Венера“ е разрез в тълкуването на секса, издигане на женското разбиране равнопоставено до мъжкото:
               „Съществува голямо несъответствие между яснотата на Хенри Милър и моята двусмисленост, между неговата хумористична, раблезианска гледна точка за секса и поетичните ми описания на сексуални взаимоотношения.“

            „…подражавайки на мъжете тя съвсем не се освобождава от тяхното влияние.“

            За желанието, за чувството за вина и за свободата Нин разказва в един сякаш разтеглен оргазъм. Отблъскващо, оголено и възбуждащо, това четиво следва да бъде обходено като един разюздан акт, довел до революция в историята на литературата. И като едно логично изследване на женската сексуалност – често непредсказуема, но следваща своите собствени пътеки. Публикувани за първи път доста по-късно след създаването им, а преиздадени в нова книжна премяна едва тази година, разказите от „Делтата на Венера“ са оргазмено гъделичкащи любопитството, носят напрежение и обединяват читателските роли на воайор и ексхибиционист до пълното освобожедение, до тоталното оголване по себе си.

Коментари