„Шапката на Митеран”от Антоан Лорен – късметът е на ваша страна

В шапките има нещо магично – шапката, която говори, която те прави невидим, или онова бомбе на Сабина от „Непосилната лекота на битието” от Милан Кундера, завещано ѝ от дядо ѝ и захлупващи света – всички те носят своето вълшебство. А най-перфектната шапка е… „Шапката на Митеран”.

Романът на Антоан Лорен (изд. „Факел експрес”, 2017; превод: Валентин Малинов –Пело) е красиво малко бягство по улиците на Париж с намерено петаче в джоба. За късмет.

Даниел Мерсие е човек, който рядко си позволява неточности. Професионално изкривяване. Един ден счетоводителят си подарява една спокойна усамотена вечеря без семейството си, а на съседната маса самият Франсоа Митеран сяда с двама не по-малко прочути от него приятели на съседната маса. Митеран забравя небезизвестното си черно бомбе. Неуспяващ да устои на притегателната сила на осиротялата шапка, Мерсие я „осиновява” за спомен и така, без да иска, си навлича невероятен късмет.

 Оказва се, че шапката на френския президент носи мигновен успех, а главата на счетоводителя е само първата от многото спирки на бомбето-пътешественик – след неочакваните му постижения в света на финансите, щафетата поема Фани, а след това успехът спохожда и Пиер... Дали магията се крие в шапката или тя просто отключва неподозирани способности на притежателите ѝ?

С всевъзможните си обрати книгата се превръща във вдъхновяващо четиво за приключенци и приятна история за ежедневните предизвикателства, които се изправят пред нас, и за нуждата ни от провидение, късмет, щастие…

            Париж от преди 30 години е най-очарователният избор за място, на което да се развие фабулата, героите на Лорен са симпатично абсурдни и болезнено познати, създаващи усещането за игра, за неизменна надпревара със сюжета, с думите, със собственото отражение в огледалото, а езикът на френския писател е езикът на приключенията. Той предлага любопитен и авантюристичен поглед към един по-забавен свят, подобен на сън, в който всички проблеми могат да бъдат победени от оптимизма на едно…бомбе. Но и то може да донесе не по-малко опасности.


            Финият хумор и деликатното поднасяне на абсурдите в ежедневието на съвременния човек превръщат „Шапката на Митеран” в интелигентна, семпла книга, която жонглира с очакванията ви и със стереотипите, които все още властват над обществото и не са се променили много от миналия век до наши дни.

Коментари