Перфекционизъм. ,,Дълбоко в деколтето'' от Ружа ЛазароваРужа Лазарова казва: ,,Предразсъдъците са като бурените - колкото повече ги изтръгваш, толкова повече виреят.‘‘

Скъпа Ружа, смятам, че грешиш. Защото успя да изтръгнеш един предразсъдък – моя. И това се случи съвсем естествено, през една зимна вечер на по чаша греяно вино (или пък беше малиново?). 
Чудото идва, когато поразтвориш крайчеца на окото си. Какво проглеждане.
Проглеждането тук се случи първо чрез усещанията на кожата и очите. С присъствие. После с четене.
И аз четох.

Преди една седмица (?) ИК ,,Сиела‘‘ преиздаде ,,Дълбоко в деколтето‘‘ от гореспоменатата прекрасница. 50 точки за ,,Сиела‘‘ и още 100 за Ружа, че показва неприличен жест на правилото ,,Издадено ли е, не го мисли‘‘.
Малко са българските автори, които биха преработили собствена творба.
Малко са жените, които биха пуснали толкова изящна сатира.
Защото ,,Дълбоко в деколтето‘‘ е сатира, в която двете гърди Жул и  Жак въвеждат читателя в живота на големия град. 
Първата асоциация е ,,Гърдата‘‘ от Филип Рот (ИК ,,Колибри‘‘).
Да, ама не. Жул и Жак са цинични по един елегантно прикрит начин. Пречупвайки модерния ни свят през очите на двамата сравнително мъжки характери, Ружа бичува предразсъдъци и порядки.
  Въпреки самопреписването от друг неин роман, ,,Дълбоко в деколтето‘‘ предлага една оригинална сюжетна линия, която ще зарадва и мъжкия, и женския европейски естетизъм.
 В случая аз самата съм неподготвен читател. Защото не съм чела първия вариант на романа. Така няма как да сравня. Но смигвам към авторката за края, защото бе малко... не-край. И може би има нужда от преработка. Но съм сигурна, че ако Ружа достигне до този извод, просто ще го преработи.
  
   Защото така се постигат перфектните неща.
   И в такива случаи размерът и произходът имат малко значение.
    
            
           
Погледът на мъж върху книгата четете в:
           

Коментари

  1. Тънък намек за критика на непредубедена читателка (кой знае?). Не съм чел Ружа и нямам намерение. Тя е за аудиторията с женско самосъзнание (не че в нея няма мъже). Но щом Сиела е решила че тази и подобни книги са актуални и комерсиални, то си е тяхна работа! Успех на Ружа!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар