Интелигентният английски хумор с ,,Филе от камбала'' на Джералд Даръл

Неведнъж съм изразявала своята детинска радост от преиздаването/издаването на книгите на Джералд Даръл на българския пазар. Когато ИК ,,Колибри‘‘ стартираха с ,,Излетът и други подобни дандании‘‘ съвсем не подизирах, че ще последват ,,Птици, животни и други роднини‘‘, както и ,,Срещи с животни‘‘.
        Докато ,,Срещи с животни‘‘ ми предложи едно предимно научноизследователско блюдо от цветна и животниска феерия, то във ,,Филе от камбала‘‘ (ИК ,,Колибри, 2014) Даръл ни споделя малки и скрити моменти от живота си, които отново насочват погледа към познатото семейство – Лари, Маргот, Лесли, Майката, както и естествено към другите любими същества – животните.
        Книгата запоюва с кратко хумористично обяснение от автора какво се крие зад името ,,Филе от камбала‘‘, а пътешествието продължава първо на Корфу, където майката на Даръл празнува рождения си ден, а след това в Камерун.
        Последната част Даръл вдига завесата и кани читателя в интимния си свят като го запознава с приятелката си Урсула – забавна, нетърпелива и бягаща от ограниченията ,,царица на светските гафове‘‘.
        Даръл за мен е еманация на интелигентния английски хумор. Не този,  с който се сблъскваме във вицовете или в ,,one man show’’, а този, който идва напълно спонтанно, зараждайки се от ежедневни ситуации, а животът (не само човешкият) е приеман за естествена ценност.
        Стилът на писателя е лек и приятен за четене, фабулата се разгръща постепенно, а умението му да втъкава полезната информация из нишките на забавното е една от причините, поради която изследователят е така любим на деца и възрастни.
        Книжното тяло на ,,Филе от камбала‘‘ излезe днес на пазара. Корицата с матовото си зелено и лилаво носи усещането за плътност, а фактът, че погълнах тези 213 страници за по-малко от два часа и половина е повече от насочващ ви към най-близката книжарница.

        Моите най-ранни читателски спомени са от остров Корфу. Хубаво е човек отново да се завърна у дома.

Коментари