Какво да очакваме тази есен

Есента скоро ще почука на вратата и има голям риск да ви свари по бели гащи, особено ако не сте се снабдили с палто, шал, обувки и... правилните книги, с които да впечатлявате девойките в кафето, в което честичко сядате (без майтап, най-лесният начин да впечатлите една сравнително интелигентна жена е да комбинирате правилно гореизброените аксесоари).
По средата на седмицата и на деня на професионалния празник на преводача решавам, че трябва да се погрижа за вашето здраве, както и за вашия любовен живот, и бързо ви предлагам правилните рецепти срещу есенна меланхолия, дъжд, простуда и самота.
Пет предстоящи заглавия, с които няма да сбъркате:
1.  „Пюрити” от Джонатан Франзен (дата на излизане на английското издание: 01.09.2015 г. )
Джонатан Франзен се доказа като титан на романа след „Поправките“ и „Свобода“, а „Пюрити“ е новото заглавие от университетския писател, който не си поплюва да нарече нещата с истинските им имена.
В едно от ревютата си за „Ню Йорк Таймс“ Мичико Какутани описва „Пюрити“ като най-интимната история, излизала изпод перото на Фра
нзен. Може би това се дължи на факта, че самият автор сякаш се опитва да разбере психологията на младите.
Младата Пип Тайлър не знае коя е. Знае, че истинското й име е Пюрити и че има да изплаща студентски кредит от 130 000 долара. Тя движи с група анархисти в Оукланд, а връзката й с нейната майка – единственото й семейство – е почти несъществуваща.
„Пюрити“ се оказва история за съзряването, приятелството, младежкия идеализъм и войната между половете. Докато я чета бавно, бавно, мога да споделя само толкова, но за момента е страхотна.

2.      „Две години, осем месеца и двадесет и осем нощи“ от Салман Рушди (дата на излизане на английското издание – 08.09.2015 г.)
Есента е магичен сезон. Такъв, в който сюрреалистично могат да се преплетат пролетни, летни, зимни мотиви под една цветна пелена.

Митология, магия и реализъм се преплитат и в новия роман на Салман Рушди, британския писател от индийски произход, удостоен с наградата „Букър“ и преследван от ислямския свят за книгата „Сатанински строфи“.
В “Две години, осем месеца и двадесет и осем нощи“ един Ню Йорк на близкото бъдеще, преживял ужасяваща буря,  събира по мистериозен начин хора и чертае съдбата им. Това е една богата приказка, събираща в себе си 2000-годишна история. „Две години, осем месеца и двадесет и осем нощи“ (Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights) е препратка към сборника с арабски приказки „Хиляда и една нощ“ и кой знае, може да свърже и вашата съдба с нечия друга. 3.      „Тесният път към дълбокия север“ от Ричард Фланеган (дата на излизане на българското издание – 30.11.2015 г.)
Макар книгата да излезе доста отдавна, у нас тя ще се появи едва тази есен под
логото на издателство „Колибри“.
Австралийският писател Ричард Фланаган литературната награда "Ман Букър" /Man Booker/ за романа си „Тесният път към дълбокия север“ /"The Narrow Road to the Deep North"/.

В книгата си Фланаган показва един ден в трудовия лагер за военнопленниците, строящи  важната за Япония Сиамско-бирманска железопътна линия по време на Втората световна война. Бащата на писателя е сред 60-те хиляди пленници, участвали в изграждането на така наречената „железница на смъртта“. Той оцелява, но умира в деня на завършването на книгата на 98 години.
Зимата иде.

    4.      Другата ръка“  от Крис Клийв (дата на излизане на българското издание – ноември 2015 г. )
Издателство ICU издадоха, че  „Другата ръка“  от британския писател Крис Клийв ще излезе до месец на пазара. Това е историята на две жени – нигерийка от бедно село и лондончанка от средната класа. Съдбата ги събира на самотен африкански плаж и принуждава едната от тях да направи жесток избор, който тласка живота – не само нейния – в неочаквана посока.
Книга за трудните решения, уродливото лице на насилието и крехката прегръдка на човечността. За локалното срещу глобалното. Няма да ви  разкрия силния финал на тази история, която борави убедително с моралната и личната отговорност, ще оставя сами да проверите колко смели сте точно и докъде се простират границите ви.


Коментари