„Любовен живот" от Цруя Шалев – невротичния еротизъм на живота

црия шалев
„Любовен живот“ от израелската писателка Цруя Шалев (изд. къща „Жанет 45“, 2015) е роман, чийто литеаратурен еротизъм обвива любовната обсесия, флиртува с изразстването и  табутата, нюансира болката.  „Малката смърт“ на ревера, която хипнотизира и смесва илюзия с реалност.
Безкрайно объркване и мрак по необясними причини грохват над читателското възприятие още от страница едно и полепват по всяко сетиво на читателя. Някой отваря вратата на дома на родителите на Яя‘ра, но това не са те. И с тази врата кутията на Пандора е отприщена. „Любовен живот“ привидно е историята на млада омъжена жена, попаднала в капана на обсесията. Въвлечена във връзка с по-възрастния Арие, приятел на баща й, Яя‘ра се оказа затворена в клетката на тревожен свят, в който  халюцинации, скрити копнежи и семейни тайни.
Измамливи са стандартният сюжет и подвеждащото заглавие. Това не е лека книга за четене, а по-скоро разходка по неудобните грапавини на човешкото лице, мимиките на което запечатват всяка емоция, всеки екстаз и болка. Изящният описателен стил на Шалев превръща  прозата й в поетични транслации. И всяко напрежение е сякаш нов ред. Ново изскърцване на клепачите. Диалозите са преразказани, а героите неизбежно разголени. Впечатляващо е умението на Шалев да пресъздава вътрешното напрежение на главната героиня. То неусетно задава ритъм на дишане и на самия читател. Антология на скритото, дори отблъскващото, историята често скандализира, възмущава, друг път екзалтира. А възбудата от забраненото, от така наредените думи, от воайорството на четящия се превръща в психотерапия за ума.
Яя‘ра е динамичният персонаж, абвивалентният. Този, който чрез еротизма на катарзиса, преодолява семейната си история. Арие е „пакетът“, дозата секс и лудост, която ще я подчини изцяло, но и освободи. Постоянно наблюдаваща се, постоянно превъртаща лентата, главната героиня е тотално отдадена, но никога благосклонна. Еманация на женския поглед върху мъжа – вечно преценяващ, анализиращ, търсещ – тя се самоизгаря, отдавайки се на прегрешението.  Погледът на бащата е другата опозиция – по-близък до мъжете, по-близък до носителите на семето на тайната. На миналото.
                Ако преодолеете първоначалното си смущение от тази книга, ако надмогнете удоволствието, което ще полепне по вас, най-вероятно ще откриете и голямата тема, скрита зад думите на Шалев. Любовта като обсесия и огледален образ на властта и подчинението, не е разгледана през призмата на удоволствието, а през призмата на научаването. Странните ситуации, отблъскващи на моменти, не са концентрирани върху секса, а върху издирването, изследването. Желанието с цената на всичко да разкрием неразбираемото.
                Минус може би беше дължината, вероятно всичко това би могло лесно да се сумира в по-малко от 300 страници, но кинематографското изложение на Шалев спомага за пълно потапяне в света на романа. Напрежението, възбудата, чистото преосмисляне на живота, тънката подозрителност, дори страх от властта – граници в тази книга не съществуват по начина, по който си признаваме, че познаваме.
                Комплименти на преводача Наташа Колевска-Куртева за съхранението на красотата на езика на Шалев. Съумяла е напълно да пренапише напрежението, което романът носи със себе си.
                „Любовен живот“ е изживяване. Нервно, помитащо, разтърсващо. Искрено препоръчвам на всеки, който е склонен да разбие табутата си.
               


Коментари