„Денонощната книжарница на мистър Пенумбра" oт Робин Слоун – магия из книжни светове

denonoshtnataknizharnica
„Денонощната книжарница на мистър Пенумбра“ (изд. „Сиела“, 2015; превод: Паулина Мичева) от Робин Слоун е нелоша приключенска книга. Тя е продължение на вълната книги, посветени на книжарници, която сякаш тази година заля българския пазар, но и преплита любовта към книгите с любовта към компютрите и  електронните четци. И казвам „нелоша“, защото книгата далеч не е животопроменяща, в един момент четщият открива, че все пак е написана твърде по детски като за повествование-излияние на почти 30-годишен мъж, около която възраст варират годините на главния герой Клей Джанин, но все пак е приятна разтуха за претовареното съзнание. Магия от типа на поредицата за Хари Потър, без все пак да се разгърне в мащабите на Роулинг.
Това е книга за тези магьосници – книжарите, както и за онези магьосници – компютърните специалисти.  Изобщо, в романа има достатъчно магия за всички.
Клей Джанън, завършил уеб дизайнер и за разлика от повечето си връстници, застигнат от безработицата, решава спонтанно да започне работа в малката книжарничка на мистър Пенумбра като нощен...книжар. Правилата са прости – да продава малкото на брой книги за продаване и да заема на мистериозните нощни посетители на книжарницата книгите от забранения сектор, като важно условие е никога да не отваря намиращите се там четива.
След като  като заедно с приятеля си Нийл Джанън се поддава на любопитството да надникне какво се крие из прашните лавици, разбира, че си има работа с тайно общество, обсебено от идеята за възкресяването на ... И така приключението започва.  С помоща на нови и стари приятели Клей успява да разреши загадката на половина. Но когато мистър Пенумбра изчезва, играта загрубява, за да достигне до обрат точно преди края.
                На чисто литературно ниво Слоун не предлага абсолютно нищо ново на читателя. Стилът е изчистен и опростен, без сложни метафори, нива на свръхсмисли или претруфени кодове. Сюжетът – добре разгърнат, макар някои елементи да са лесно предвидими. Въпреки това изборът на Аз-форма на повествование, плюс прелитането на модерни технологии и книги създават усещането за достоверност и дори реалистичност на случващото се.  Клей не е супергерой, напротив, авторът набляга на манга максимата, че герой трябва да бъде най-подценяваният и най-слабият.Пенумбра и Джанън ще ви въведат в един свят на магията, без да навлизат в твърде дълбоки води, където удавянето в неточности би бил логичният изход. По детски увличаща, тази книга е коледна разтуха, зимна почивка, приключение за по-красиви сънища.
                „Денонощната книжарница на мистър Пенумбра“ повежда читателя из светлосенките на минало и бъдеще; на вечната война между електронни книги и книги, облечени в хартия. Приятна за разгръщане и на допир, и пречупена през нули и единици, тази история ще допадне на всички ловци на магии, без да претендира да бъде нещо повече от това, което е – приятно четиво за един по-магичен свят. 


Коментари