„Всички папагали говорят" от Пол Боулс – истории за пътя на света

            Пътят, който преобръща пластове в душата, вади забравени корени и превърта светове. Който превръща в човек.
         
Заради този път известният американски писател Пол Боулс („Чай в пустинята“, издателство „Парадокс“) поема на пътешествие към Европа. „Всички папагали говорят“ е сборник с пътеписи, който събира впечатленията му от Европа, Африка, Азия и Южна Америка.
          Разказът за света започва в Париж, средище на едни от най-големите имена в сферата на литературата, изобразителното изкуство, музиката и архитектурата в междувоенния период – там, където Пикасо, Домингес, Гъртруд Стайн са направили първите си стъпки към голямото изкуство – за да препътува дните до Маракеш, до Мароко и Тайланд.
          Стилът на писане на Боулс е лек и образен. Под привидната простота се крие дълбока любов към пайзажа, без значение дали е в града или на брега на морето. Навиците и обичаите на местните, религиозните порядки и историческата фактология  са изложени увлекателно и с чувство за хумор.
          Въпреки че Боулс не може да се мери с Хенри Милър, например, („Колосът от Маруси“ си остава един от най-забележителните пътеписи, които съм чела) и че навярно не бих включила всички пътеписи в един сборник, тъй като някои от тях не прилягат тематично към ландшафта, хронологически погледнато Боулс прави невероятен очерк на промяната на света, в който живеем (все пак пътеписите са създадени между 1950-1993 и всяка от творбите е прелюдия към нова стъпка, към нов ексиз на човечеството).
          Чувството за хумор, иронията и ненатрапчивото присъствие на бийт-идеологията правят „Всички папагали говорят“ приятно четиво – верен спътник в едно удивително пътуване не само през границите, но и през годините, а автобиографичните бележки, които Боулс оставя в края на творбата, сближават автор и читател, превръщат ги не само в спътници, но и в другари –  в онзи смисъл на думата „дружба“, която придобива смисъл само по време на бродене (а фактът, че за личния живот на Боулс се знае прекалено малко, прави тези откровения още по-ценни).
          Поздравления на издателство „Парадокс“ за добрата коректорска и редакторска работа, както и за елегантното и удобно за носене издание.
          „Всички папагали говорят“ е картография на света и пътя.           Пътят, който преобръща пластове в душата, вади забравени корени и превърта светове. Който превръща в човек.


Коментари