„Черни дупки и бебета вселени и други есета - ново преработено издание” от Стивън Хокинг – Вселената без формули

Черни дупки и бебета вселени и други есета – ново преработено издание” от Стивън Хокинг (изд. „Бард”, 2017; превод: Румяна Бикс, Венцислав Божилов) е красив начин да подарите на някого цялата Вселена.

Новото, преработено издание с твърди корици е чудесно начало на запознанство с физиката, без това да предизвиква страх в читателя неспециалист в областта.
Стивън Хокинг се смята за един от най-блестящите теоритици след Айнщайн. След „Кратка история на времето“ и „Вселената в орехова черупка“, както и поредицата, стартирана с дъщеря му Луси Хокинг „Джордж и...“, „Черни дупки и бебета вселени и други есета“ е третата негова книга, която разгръщам. В това издание автобиографичните моменти са доста повече, сякаш теорията остава в сянката на личното, на преживяното или по-скоро се допълва от него.

Шейстнайсетте есета следват и определена  хронологична линия, осцилирайки все пак около теорията на Хокинг за въображаемото време, за произхода на вселената, за мястото на науката в обществото и  предоставяйки базисни познания за астрофизиката, така че читателят лаик да не се почувства приклещен между срама от неразбирането и желанието да преглътне този срам.

И още – за въображаемото време и как черните дупки могат да разждат бебета вселени, „имат ли косми черните дупки“, за поведението на материята в околностите на черна дупка според квантовата механика, излъчват ли черните дупки топлина – всяко едно от есетата е поднесено с чувство за хумор и, внимание, абсолютно лишено от сложни формули.

 В края на книгата са добавени два текста от началото на 2016 г., които допълват предното издание. В тези текстовете теорията за черните дупки е доразвита и допълнена. И черните дупки се оказват „не толкова черни, колкото ги рисуват“.


Ако сте гледали „Интерстелар“ и не сте успели докрай да разберете тоерията за Вселената като четириизмерна повърхност на пространство с десет или единадесет измерения, тогава „Черни дупки и бебета вселени – преработено издание“ със сигурност ще ви просветли. Чудесно издание на „Бард“ с оригиналните илюстрации. Все още им много неща, които не знаем или не разбираме за Вселената, но Стивън Хокинг се е заел с нелеката задача дори интиуитивно да разгадае тази вселенска загадка и да я направи по-достъпна и не дотам страшна. 

Коментари