„Всеобща история на безчестието“ от Хорхе Луис Борхес - антология на измислиците

хорхе-луис-борхес
 „Всеобща история на безчестието“ от Хорхе Луис Борхес (изд. „Колибри“, 2017; превод: Маня Костова) е антология на неправдата, фикционална изповед на едни от най-известните или най-страшните пирати, бандити и други подобни главорези.

Първият опит на големия аржентински писател в прозата е някак не-съвсем-Борхесов, но пък е поредна интелектуална плетеница, чието разгадаване е достойно литературно предизвикателство. Интертекстуалните връзки  вдъхват нов живот на Били Хлапето и компания, превръщайки ги в илюзии, в измислици, съществуващи по-скоро gratia sui, от любов към себе си.

Именно тяхната надменна увереност в съществуването им, постигнатата пълнокръвност и живителната сила на Борхесовия наратив превръщат книгата в притча, една продължаваща история на предателствата, пречупена през различни огледала – нащърбена реалност, която има свои правила.

Измамници, негодници, убийци от Дивия Запад, пирати се разтварят в във водовъртежа на живота, намирайки края си в повечето случаи по нелеп начин. С няколко параграфа авторът успява да обезглави всеки един от тях и да остави просто щрих, бледа сянка, която да напомня, че нещо е било.

Самият Борхес уточнява, че се е „позабавлявал с подправяне и преиначаване на чужди истории“, сътворявайки един-единствен собствен разказ, с което потвърждава читателското усещане за игра, за неизменна надпревара със сюжета, с думите.

Поетиката на ужаса и безсилието, метафизичните измерения на морал, религия, поезия, човешка емоция и на родовата памет са основни смислови гнезда, с които се отличава Борхесовото творчество. Във „Всеобща история на безчестието“ аржентинският писател, преводач и есеист само слага началото на пътя им, но предлага и толкова любопитен и авантюристичен изглед към този път, че ще привлече всекиго да тръгне по него, без значение дали това означава читателят да попадне в лапите на престъпните му метафори. А нищо от необичайните му изразни средства не може да се осмисли докрай при забързано, диагонално прочитане. Ако това е първата ви среща с Борхес, пригответе се за подмяна на стойностите във всяка дума.


Коментари