„Морска книга“ от Мортен Стрьокснес – антология на вълните

Мортен Стрьокснес
Снимка: Явор Веселинов


„Морска книга“ от Мортен Стрьокснес (изд. „Жанет 45“, 2018 г.; превод: Мария Змийчарова) е много подходяща за дъждовното лято на 2018 г. Оцветените в синьо краищата на страниците, както и чудесната корица на Люба Халева, лекотата на изданието успяват по неясно магичен начин да обединят спокойствието, приключенският дух, лекият хлад и романтичния рационализъм, които тази книга носи.

Типично по скандинавски дългото заглавие „Изкуството да ловиш гигантска акула с гумена лодка насред огромното море през четирите годишни сезона“ обобщава лаконично целия сюжет. Да, точно така – двама приятели решават да тръгнат на лов за гренландска акула някъде из фиордите на Северна Норвегия. При това разчитайки единствено на своята гумена лодка. Пътешествието им със сигурност не е бурно, динамично или ужасяващо. Но е изключително по своему.

Хюго Осгюр, наследник на стара рибопреработвателна фабрика, чиято детска мечта е да улови
морския звяр грендландска акула, въвлича Мортен в едно пътешествие, в което „там горе са звездуте, тук долу – морето“. И там, където „звездите се полюват“, а „морето блести и примигва“ се случва магията – риболовът е просто претекст, за да научи потъналият в света на Стрьокснес читател много любопитни факти за света на северняците; да се гмурне в подводния свят на ледения океан и да се запознае с видове, които никога не е подозирал, че съществуват.

Наред с това, Мортен прави препратки към  „Моби Дик“, библейската притча за Йона, Carta Marina на шведа Улаус Магнус, норвежки поети, скандинавските легенди и митове. Всичко това, за да създаде една пълна, пъстроцветна и запомняща се антология на океана. Океанът, морето, като съзнание, което е абсолютно неподвластно на влияние и пред чиито прищевки човекът, този самозван господар на света, се оказва безсилен.

Телеграфично, понякога новинарско,  но без добавен сензационен привкус, Стрьокнес свързва земя и вода. Рисува свят, който е съществуващ, но далечен на представите ни. Невероятен по размерите си.

Ако търсите много приключения или вълнуващи обрати, то тогава „Морска книга“ най-вероятно не е подходящото четиво за настроението ви. Но ако сте истински морски човек, няма как да не оцените този забавен, поетично-романтичен и на места хладнокръвен прочит на вълните на Севера.




Коментари