"Загадъчната логика на сърцето" от Прия Базил – другото Аз

Oт всичко що е за пазене, най-много да пазиш сърцето си – най-трудното начинание.
А да се отдадеш на безапелационната капитулация на разума пред пулса ти,  стъпка пред експлозия се оказва действие, подчинено на... „Загадъчната логика на сърцето“ (ICU, 2015).
Романът на Прия Базил е втори за авторката, но първи, преведен на български език у нас (превод на Надя Розова). Казвам това, сякаш е поредното дежурно описание, но спокойствието в гласа ми е само привидно. Защото всичко започва с едно закъснение...
Часовникът издава закъснението ми. Някак никога не ми се получава да стигна навреме. Представям си как тя нервно гледа покривката на масата пред себе си. Също както Анил се взира във фигурите, докато чака Лина (интервюто тук).
            „Загадъчната логика на сърцето“ е историята на другото ви Аз, което може би все още не сте открили. И на онова странстване до собствените си ограничения по релсите на въпросите, без което колелото на живота най-вероятно би спряло.
            Лина и Анил – главните герои в романа – са твърде различни: Анил произхожда от богато светско семейство на сикхи, а родителите на Лина са религиозни мюсюлмани. Двамата се запознават в университет в Лондон. Въпреки консервативното си възпитание Лина се влюбва в Анил и връзката им неочаквано се случва. Противоречието на тези отношения с религията и волята на семейството на Лина обаче се оказват отблъскващата сила. А на всяко действие следва противодействие – нейната нерешителност поражда неговата несигурност. И обречеността изглежда неизбежна.
            Логиката на сърцето се превръща в единствения антидот срещу отровата на света, впрегнат в ярема на разума, на политиката и на религиозните догми. Различните касти определят различна реакция спрямо едно и също събитие, а разликата в поколенията се оказва последния пирон в ковчега. Докато на фона на всички противоречия не се намеси една друга любовна история – един монолог в писма, който крие семейна тайна...
            До тук беше сюжетът, сега следва червената нишка на емоцията.
            Макар и привидно концентрирана върху историята на една невъзможна любов, Прия Базил по-скоро се опитва да достигне до своята истина, изгубена някъде в дебрите на доста по-социални тематики. В малко книги ще срещнете сюжетната линия за нелегалната търговия с оръжие в Източна Африка, за ефективността и методите на международните миротворчески организации. С малко ще попътувате на три континента, докато не разберете, че любовта и уважението към всяко едно човешко същество, е основата, плодородната почва, върху която трябва да вирее всяко общество, но с падането на Вавилонската кула хората сякаш са забравили да слушат сърцето си.
            Сюжетът се развива плавно, всяка страница е премерена и на мястото си, лишена от очакваната емоционалност или сладникавост. Езикът на Базил е ежедневен, но едновременно с това близък, стоплящ и създаващ атмосфера на меланхолична влюбеност. Персонажите се сливат в един образ, често авторовият почерк прозира, но сякаш това не отблъсква, а още повече приближава читателя до написаното. Припознаването става по-лесно, смяната на времето в сърцето е неизбежна, а личното отношение и обичта на преводач (Надя Розова) и издател (Невена Дишлиева-Кръстева) са осезаеми на всяка страница.
            „Загадъчната логика на сърцето“ е нестандартен роман. Роман не само за любовта към едно същество, но и любовта към семейството, към общността и към собствените ти граници. Книга за религията, която проповядва любов, а разделя. За фанатизма, консервативността и нежеланието на очите на обществото да се отворят широко. Защото най-трудно е да надскочиш себе си и Аз-а си, за да достигнеш до другия Ти. Дори когато се вслушваш в шепота на пулса си. И само изборите предопределят пътя на Фортуна.
            Oт всичко що е за пазене, най-много да пазиш сърцето си... единственият начин да е чисто в теб и около теб.
            Понякога е нужно малко, за да го чуеш.
           
           

Друго мнение:




Коментари