„Каменното ложе“ от Маргарет Атууд


маргарет атуудСлед антиутопията „Разказът на прислужницата“ канадската писателка  Маргарет Атууд скача в сенчестите води на разказа. Оказва се, обаче, че е достатъчно умел плувец.

„Каменното ложе“ (изд. Orange books, 2018 г.; превод: Надежда Розова) ще ви изненада с 9 лукави истории, от които няма да научите как да спогодите гаден номер на колегата си в офиса, но пък ще научите, че е напълно възможно да убиете някого на Антарктика  със строматолит, датиращ отпреди почти 2 милиарда години.

Първите три  разказа – „Алфландия“, „Привидение“ и „Смуглата дама“ създават първоначалното впечатление, че изданието е цикъл от сюжети, които са взаимосвързани. Пътят на героите от една история е невъзможен без случилото се в друга.

каменното ложеМоже би именно заради пряката обвързаност на тази троица с литературния свят, тя си остана мой фаворит до края на сборника. И неизбежно ме накараха да се замисля колко внимателен трябва да бъде човек, пишейки нещо. Защото писаното остава. И понякога променя съдби.

Литературата като начин на живот присъства почти във всяка една история на Атууд. Само че тази литература често е фатална, изобретателна метафора на един по-мрачен свят, в който всичко е възможно. Криминални, невероятни, страшни, комични или трагични – ситуациите, в които ще попаднете между тези страници винаги са свързани с опит за лукавство. В цялата му многоспектърност. И излишност.

Интелигентно написани, но без да елитарничат ненужно, динамични, добре построени и увлекателни, разказите в сборника създават перфектна амалгама от абсурдност и хипертекстуалност. Външните препратки към имена от световната литература и история, както и актуалността на проблемите, които Атууд засяга, са хомогенно вплетени в добре структурирани и вълнуващи сюжети, които само привидно водят наникъде.

Каквото и да си мислите след прочита на това ревю, със сигурност си заслужава да се запознаете с леко смахнатите, чудати, но безкрайно симпатични герои на Атууд. А изданието на „Orange books” ще ви донесе само допълнително удоволствие от изживяването.





Коментари