„Литературен обяд“ с Ейлиш ни Гуивна – гурме за душата



Eйлиш ни Гуивна е „наше момиче“. Синът ѝ се жени за българка през 2015 г. и след магическата сватба в Пловдив съюзът Ирландия-България е завинаги скрепен в сърцето на Гуивна, която започва да изучава български и така се запознава с бъдещия си преводач Димитър Камбуров.

В една от всички паралелни реалности – а именно нашата – всичко гореизброено води до появяването на прекрасния сборник „Литературен обяд“, която излиза на българския пазар в навечерието на St. Patrick’s Day в превод на Димитър Камбуров и под логото на малкото, но безкрайно симпатично и всевиждащо издателство „ICU”.

12-те специално подбрани разкази в това литературно гурме ще ви разкажат как един чужденец вижда българската действителност, но ще ви покажат и различните лица на Ирландия. Ще ви докажат, че човешкото сърце навсякъде е чупливо. И на всички географски ширини има нужда да дири щастие. А историите „не се нуждаят от паспорт”.

За случайностите и различните възможности, за алтернативните пътища, по които можем да поемем – всяка една от историите на Ейлиш ни Гуивна е по мъничко абсурдна, по мъничко необикновена, но винаги вярна на човешкото.

„Камъче в езеро, което образува концентрични кръгове, или свят, събран в песъчинка“ – това е добрият разказ според собственото определение на дъблинчанката. И очевидно се придържа стриктно към него, защото успява да побере хиляди микрокосмоси в творчеството си, така че да превърне всеки прочит в откровение. Всяко разлистване в истинско удоволствие.

Подбирайки най-пиперливите, най-сладките, най-ароматните думи, ни Гуивна поднася на
подноса на комичното, на забавното множество важни и понякога трагични теми – от положението на съвременната ирландска жена до съдбата на един народ, на който социалните поражения не са му чужди – „за нежеланите новородени момиченца, за забранения аборт, за големия глад, за емиграцията“ (Димитър Камбуров).

С тези разкази сърцето ви ще подскача, ще се вълнува и ще търкаля като „камъчета след отдръпващия се прибой“.

И някъде там, между литературното и философското, ни Гуивна все пак ще ви намигне по Чеховски и ще ви разсмее. Ще ви предложи „Летен сладкиш“, ще ви  отведе на „Уелският бряг“ и ще ви запознае с „Жената със златна рибка“.

„Литературен обяд” предлага разкази за всеки вкус и с неочакван край. В тях не може да бъде предвидено ясно разделение със строго отчетливи завръзка, развръзка и кулминация. Те приличат много повече на поток от мисли, вълните на които се разбиват в съзнанието. Ежедневните ни пътувания през щастието и тъгата.

На този „Литературен обяд“ един от най-талантливите съвременни творци ще ви утеши, че може тайни рецепти за хубав живот няма, а понякога нужната съставка е само малко случайност.



Коментари