Какво да подарим от Панаира на книгата или писмо до Дядо Коледа

Скъпи Дядо Коледа, 
От софийското поле ти изпращам малко вятър, малко студ и един списък, с който да забравиш за майсторенето и издирването на подходящите подаръци. Предлагам ти да подариш книга за Коледа. И без това, макар тази година да съм писала по-малко,  изборът не е никак малък. За да е по-лесно, изпращам ти и карта с номерация на всички щандове на 44-и Софийски международен панаир на книгата. НДК е огромен и книги дебнат отвсякъде.













„Колибри“ – щанд 315

Няма как да не започна с щанда на „Колибри“, тъй като ежедневието ми е прекалено  обвързано с някои от заглавията им. Само през последната седмица издателството подарява на своите почитатели няколко издания, от които сърцето на всеки любител на добрата литература ще се разтупти със скоростта на разгърнати страници. Сред тях са луксозното издание на „Писма от Дядо Коледа“ от властелина Дж. Р. Р. Толкин – идеален подарък за малки и големи деца, изпълнен с разкази от Северния полюс; преиздадената „Изкуството на романа“ от Милан Кундера – задължително четиво за всеки, които иска да знае малко повече за историята на романа и неговото развитие от Сервантес до наши дни;  магичната „Гениалната приятелка“ от Елена Феранте, от страниците на които човек може да се докосне до Неопол такъв, какъвто туристическите


обиколки не биха могли да го покажат; невероятните „Космически комедии“ от Итало Калвино. За които предстои да се говори. <3  Но може би най-свидното на сърцето ми и най-голяма изненада бяха кореспонденциите на Райнер Мария Рилке – „Писма до един млад поет. Писма до една млада жена. РайнерМария Рилке – Марина Цветаева. Кореспонденция“. И ако някой има нужда да си върне вярата в красотата на духа  – то вселената Рилке е за него.
И понеже тази Коледа е българска – голямото откритие за тази година е „Другият сън“ от Владимир Полеганов.





„Сиела“ – щанд №107


На нощното ми шкафче тази година се приземиха не едно или две заглавия на „Сиела“. За последната година се преборих с няколко техни чутовни (и по размер) заглавия, които си струват вниманието. А и любовта, когато говорим за „На Западния фронт нищо ново. Обратният път“ – луксозното издание на две от любимите творби на Ерих Мария Ремарк. Прегръщах тази книга твърде много, след като я получих.
С „Любими коледни истории“ и „Джелсомино в Страната на лъжците“ от Джани Родари, „Войната на таралежите“ от Братя Мормареви и с  „Да четеш „Лолита“ в Техеран“ пък издателството гали и естетическите търсения на читателя.
За любимителите на фантастиката, антиутопиите и странните пътувания – „Последната територия“ от Момчил Николов и „Метро 2033“ от Димитрий Глуховски ще отведат читателите си до непознати земи.

Deja Book“ – щанд 107
 Този зимен период издателите очевидно залагат на  приказките като бягство от реалността. Но понякога и те могат да бъдат груби и жестоки. „Детски и домашни приказки“ на Братя Грим за първи път на български и в превод по оригиналните  немски текстове с твърди корици вече привлякоха вниманието на читателите. Очакваме само да излязат от печат, за да ги подарим на наши близки...хм,  пораснали деца.







„Жанет 45“ – щанд 327

Oт „Жанет 45“ знаят как да зарадват читателите си. „Ние, удавниците“ от Керстен Йенсен не е само морска сага, това е мъжка история за загубата, за порастването, за войната, за копнежа по далечното и магичната притегателна сила на необяснимото, на необятното. А корицата е малък шедьовър. Браво на „Жанет 45“! И само това да бяха издали, би било напълно достатъчно. Но вълната добра литература продължава с  „Иракският Христос“ от Хасан Бласим (след „Лудият от площад „Свобода“ е обяснимо очакванията да са големи, но да видим), както и с графичния роман „Земя на синовете“ от художника Джими. А с двамата автори можеш да се срещнеш из етажите на НДК в рамките на СМЛФ.




ICU – щанд 327


Всеки знае, че издателството, което те вижда, подбира всяко едно свое заглавие с много любов и с мисъл и „Книга за другите“. Последната е най-новото попълнение в каталога на ICU и излиза под редакцията на Зейди Смит. А след историята на Макс Пъркинс (изд. „Колибри“) и на читателя, невъвлечен в издателския процес, става ясно колко важна роля има редактора в придаването на завършен вид на една творба. А сред авторите са намерили място имена като Дейвид Мичъл, Колъм Тойбин, Вендела Вида,  Тоби Лит, Зи Зи Пакър, А. Л. Кенеди и други.
И ако погледът ти се спре на жълто-червените ѝ приканващи корици, то не пропускай и „Предателства“ от Йосип Новакович, „Бруклин“ от Колм Тойбин и „Пътят към дома“ от Роуз Тримейн. <3 ICU oпределено заслужават да бъдат видяни.








„Лабиринт“ – щанд 435


„Лабиринт“ е фаталното издателство. Емилия Масларова избира неудобни книги, от които излизаш разтърсен, но които пристрастяващо действие Не е учудващо, че „Три ябълки паднаха от небето“ се превърна в една от най-обичаните книги на годината. „Скръбта е твар перната“от Макс Портър е следващото огромно заглавие, което заслужава да се озове под коледната елха.  Книга за тишината като имаго на скръбта, за спомена от раната, но и за поезията на изживяното. А дали последният роман от Джон Уилямс „Бичърс Кросинг” е толкова тихо изящен, колкото беше „Стоунър“, предстои да разбера тази коледна вакация.
Като говорим за изящество – „“Най-красивите приказки от Хиляда и една нощ”  с илюстрации Олга Дугина, както и „Записките на Малте Лауридс Бриге“ си заслужават вниманието.


 „Аквариус“ – щанд Б19
 
След Гайто Газданов и Сигизмунд Кржижановски човек знае, че това малко издателство подбира заглавията си много добре, а коректорската и редакторска работа винаги са на ниво. Идеален подарък би била черно-бялата корица на „Хамалинът Самуел“ от Исак Самоковлия.







                                             „ДА“ – щанд Б19  

                                   
Поезия. Това е.  И Адам Загаевски най-после на гости в София. Както и новата им книга - "Адът без изход" от румънския поет Йоан Ес. Поп. Силен, автентичен глас, който звучи на български в превод на Лора Ненковска. Художник на корицата е Иво Рафаилов, естествено.










„Факел екпрес“ – 417


Да те изплаши тази поезия е лесно, но също толкова лесно е да я заобичаш, да ти стане близка. И докато проблемите, които Марк Странд излага са само „Частица от бурята“ на вселенското, то в микросвета на човешкото съществуване те са болката, която раната помни.
Най-искрената ми признателност към „Факел експрес“ за чудесното издание, както и поздравления на Кристин Димитрова и Катя Митова за отличния превод.







 „Ерове“ – щанд 403

Едно от откритията ми за тази година определено беше „Дивашка жътва“ от Карл Хофман – мъжка книга за приключения, носеща знания, които следва да се преглъщат бавно, на хапки и елиминирайки собствения скептицизъм. Похвално е, че вече е поела своя път към българския читател. Похвално е и че това е първият избор на заглавие на издателство „Ерове“, което се е справило превъзходно с оформлението.







„Ерго“ – щанд  411

При „Ерго“ може да откриете другият превод на „Писма до един млад поет“ от Райнер Мария Рилке. Малкото издание с корицата на Иво Рафаилов със сигурност ще стане ви стане любимо.







„СофтПрес“ – щанд 111



И като говорим за приказки: „Снежната царкиня“ с прекрасни илюстрации е книгата на сезона!

„БАРД“ – щанд 326



Ще простя на „Бард“ забавянето на „Тайната история на Тийн Пийкс“ само заради „Черни дупки и бебета вселени и други есета“ от Стивън Хокинг, както и „Кой управлява света“ от Ноем Чомски.










„Рива“ – щанд 314
Тук трябва да се спреш за „Пиеси“ от Чехов, разбира се, както „2666“ от Роберто Боланьо. Това са вселени.





СОНМ – щанд 445




Поредицата „Разказът – един пренебрегнат жанр“ от издателството заслужава място в библиотеката само заради нестандратните си корици, малко произведение на изкуството.







„Прозорец“ – щанд 212


„Прозорец“ са на нов и уютен щанд и на него са ти приготвили изненади. „Облакът атлас“ е една от най-страните книги, които съм чела. А новият му роман „Слейд Хаус“ би зарадвал почитателите му, макар списващият тези редове все още да не е стигнал до неговите страници.




 Скъпи Дядо Коледа, 
Навярно доста пропуснах, но се надявам да се убеди, че НДК е огромно и книги дебнат навсякъде. А най-хубавият подарък за Коледа остава сбъдването на мечти и други светове. Добре, че поне в книгите това е възможно.

Коментари