Книговодител: Зимен панаир на книгата 2018 г.



Честито, книжни хора! Започна най-истеричната седмица за всички четящи.  В този алтернативен книговодител съм се постарала да обиколя почти всеки един щанд, от който съм си взела нещо през последните шест месеца. Или предстои да си взема. Колкото читатели, толкова и възможни избори. Дано се откриете в някоя от тези препоръки. Нека откриването на новата ви любима книга започне сега!

Етаж 1

Щанд №106 – Локус/Интенс



Признавам, че рядко се застоявам тук. Все пак – „Играч първи, приготви се“ от Ърнест Клайн спечели сърцето на не един или двама мои близки. Нърдове и нърдки, деца на 90-те, обединявайте се! В тази книга има толкова много компютърни игри, комикси и други нърдщини, че няма как да не ви хареса. За справка: филмът не става. Точка.





Щанд №108 – Книжарници „Сиела“




Колегите са за пръв път на панаир. Ударете им по едно рамо. Аз лично ще намина главно заради CONTEXT”фото-книгата на Маргарита Русева и Раймондо Версано – повече от прекрасно издание, подходящо за подарък за абсолютно всеки. Защото, хей, това, което виждаме зависи само и единствено от собствения ни... контекст!





Щанд № 109 – Издателство „Лабиринт“
                       


На „Лабиринт“, честно казано, всичко им обичам – като се започне от „Записките на Малте Лаудиде Бриге“ на Рилке (задължително!!!), през тихия „Стоунър“, та чак до магическия реализъм на Нарине Абгарян.

Аз ще се спра специално за „Ноктюрни“ от добре познатия Казуо Ишигуро. 5 истории на 5 различни души – всички изправени пред някакъв житейски кръстопът, всички с душа, впримчена в троен морски възел от тъгата. Описанието много ми напомня за Харуки Мураками и дойде време да проверим дали приликата е само привидна.

„Малък живот“ Ханя Янагихара – романът, който предизвика сензация и се нареди сред финалистите за такива престижни отличия като „Ман Букър“ и Националната литературна награда на САЩ. За неизличимите детски травми, които предопределят съдбата ни, на възмъжаването на четирима приятели, за тънката, често размита граница между любов и дружба, на различната сексуална ориентация и живота без секс. Ей такива работи ви очакват на страниците на „Малък живот“.






Щанд № 111 – Издателство „Сиела“



Ясно е, че когато прекарваш минимум по 8 часа на ден с едни книги, те неизменно стават част от теб. Е, някои повече от други. Ето какво през изминалите шест месеца и последните седмици не ми даваше да спя от радост (и от задачи).

За хубавите книги е редно да се говори. „Когато капят кестените“ е впечатляващият дебют на един 70-годишен човек. Стефан Коспартов определено не създава усещането, че се разхождаш по думите на „новобранец“. Препратките към Виктор Пасков в първата част на романа са доста и като изключим прекомерния магически реализъм в края на книгата, не съм попадала на толкова увлекателно четиво, което да ме унася в собствения си ритъм, да ме кара да губя представа за време и пространство и същевременно да напипва пулсиращата рана на цяло едно (българско) общество. За близкото и далечно минало. За началото и края на един режим, който уж го няма, а все още тежи на плещите ни.

В този ред на мисли няма как да не отбележа и преизданията на „Портретът на моя двойник“ от Георги Марков и „Аутопсия на една любов“ от Виктор Пасков
 
Абсолютно любими са ми също така „Депресията ме обича“ от Веселина Седларска – книга за светлината и за онази „фрактура на душата“, депресията, от спасение няма; „Тяло под роклята“ от Галин Никифоров, която ме хвърли в дълбокото с проблематиката, която засяга, и с екстравагантността си; „След бягството“ на Илия Троянов (който гостува на фестивала), „Песента на моряка“ от Кен Киси, „Наука в душата“ от Ричард Докинс – сигурно най-хубавата книга с научни есета, на които може да попаднете; „1968“ от Ориана Фалачи; неиздаваната до момента „Примигване на екрана“ от вечния сър Тери Пратчет. А „Просто Спас“ от Стен Дамянов е десертът за всяко фенско сърце.

Щанд №112 – Издателство „Унискорп“

Неизбежно е човек да не се спре на щанда на издателство „Унискорп“. Прекрасната селекция от избрани модерни класики, сред които и „Вълните“ на Вирджиния Улф, се допълва с няколко творби на Алесандро Барико, чийто „Океан море“ бе превратна среща и началото на една голяма книжна любов.  

Щанд №116 – Издателство „Софтпрес“



„Софтпрес“ тази година влизат в топ 5 от препоръките ми и дългоочаквани книги с „Леонардо Да Винчи“ от Уолтър АйзъксънАвторът на бестселърите за Стив Джобс, Алберт Айнщайн и съвременните иноватори пресъздава живота на Леонардо да Винчи в необикновена нова биография, която преплита история, наука и изкуство. 



„Афиши в огледалото“ от Радостина Ангелова пък излезе през миналия пролетен базар на книгата и ще ви отнесе из една стара София с нейните пробиващи небето сгради. За онези срещи с родителите, с другите хора, без които просто не можем да надскочим себе си.

Щанд №115 – Издателство „Обсидиан“
     


От много време се каня на автора на  „История на света в 10 ½ глави“, „Лимони на масата“, „Артър и Джордж“, „Пулс“, „Предчувствие за край“, „Нива на живот“, „Шумът на времето“.
Барнс е носител и на една от най-престижните литературни награди – „Ман Букър” през 2011 г. И макар наскоро да излезе „Единствена история“, смятам да му дам шанс именно с „Лимони на масата“ и „Шумът на времето“.
Обърнете внимание и на „Пътят към несвобода“ от Тимъти Снайдър

Щанд №117 – Издателство „Лист“


„Лист“ е едно от малкото издателства, които могат да се похвалят със стабилна селекция без право на отклонения. Задължителното издание тук е „Кинопиеси от Ингмар Бергман“. Луксозното юбилейни издание заслужава място във всяка библиотека и съдържа „Сцени от един семеен живот“, „Сарабанда“, „Есенна соната“, „Персона“ – задължителните четива в годината на Бергман.




Полуетаж Запад

Щанд №Б9 – Издателство „Агата-А“




Малък празник е, когато се появи нов превод на Хулио Кортасар. Този път на български език излиза сборник с наглед несвързани помежду си разказа. „Бестиарий“ обещава необичайни, но запомнящи се истории.






Щанд №Б18 – Издателство „Аквариус“


При милите „Аквариус“ селекцията също никога не е случайна. За този панаир са ни приготвили изненада: нов превод на „Светът от вчера. Спомени на един европеец“ от Стефан Цвайг. Това е и последната творба, която Стефан Цвайг (1881-1942) държи в ръце преди самоубийството си в Петрополис, недалеч от Рио де Жанейро. Това е мемоарът на живота му. Той събира половинвековната история на автора и на половин Европа, превръщайки се в културна карта на епохата между XIX и XX век.


Подсказка: обърнете внимание и на всичко на Гайто Газданов!



Щанд №Б18 – Издателство за поезия „ДА“




Снимка: Архив на издателството
Наскоро отново си припомних „Площите на паметта от Херман де Конник – стихосбирка с особен ироничен и илюзиорен заряд. Определян като неореалист, а сам отнасящ се критично към всякакви определения, де Конинк събира късчета действителност, пречиства когинитивните гнезда и връща към спомени, никога не били нещо повече от другост, илюзия.
 Поспрете се и заради „В тъжните дни не говорим за птици“ -  португалска поезия в превод Цочо Бояджиев и Мария Георгиева. Няма да съжалявате.








Щанд №Б10 – Издателство „Парадокс“




Знам, че сте прочели „Време секънд хенд“ от Светлана Алексиевич. Надявам се, че сте го прочели. Ако не сте, поправете тази грешка. Междувременно, от издателство „Парадокс“ са приготвили нова изненада.

„Цинковите момчета“ е единственото произведение на Светлана Алексиевич, заради което тя е официално съдена. В изданието излиза и приложение, което съдържа съдебното досие и протоколи от разпити и съдебни заседания, както и отзиви за процеса от медиите.
Обърнете внимание и на „Седмата функция на езика“ от Лоран Бине.

Авторът на „Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих“ забърква в луда история френската интелигенция, в която участици са знакови фигури като Жак Дерида, Умберто Еко, Жил Дельоз, Цветан Тодоров, Мишел Фуко, Джудит Бътлър и Юлия Кръстева. 
За момента се очертава като страхотна комедия!

                                                                Етаж 2

Щанд №210– Издателство „Изток-Запад“

„Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943“ от Антъни Бийвър е последното мащабно издание,  с което се сдобих от любимото издателство. Антъни Бийвър разговаря с оцелели и от двата лагера – немски и руски, а  историци и критици от цял свят дават висока оценка на книгата като точно и изчерпателно описание на най-ужасяващата битка от Втората световна война.

Абсолютен фаворит, обаче, ми стана „В кафенето на екзистенциалистите” от Сара Бейкуел – с участието на Сартр, Симон
– с участието на Сартр, Симон дьо Бовоар, Албер Камю, Мартин Хайдегер, Едмунд Хусерл, Карл Ясперс, Морис Мерло-Понти и други. 

Не пропускайте и  „Поезия” на Сафо, както Sapiens” и Homo dеus”oт Ювал Ноа Харари, „Философия на правото” на Хегел, „Просвещение сега” от Стивън Пинкър, както и „Ендърби отвътре” от неподражаемия Антъни Бърджес. Хумористичният роман е първият от тетралогията за объркания живот и интелектуалните страдания на един поет, отшелник, мизнатроп и неразобличен романтик.


Щанд №212– Издателство „Прозорец“

Задължително трябва да се обърне внимание на Холокостът. Нова история” на
Лорънс Рийс.
Аз лично ще се поспра заради „Пещерата на Просперо” от Лорънс Дърел.










Етаж 3


Щанд №306 – Издателство„Ерове“
Издателство „Ерове” с техния минималистичен черно-бял дизайн подслоняват няколко заглавия, които ще ви отведат на непознати и познати страни, ще ви запознаят с различни обичаи и вярвания. 
„Златното момче” от Тара Съливан е най-новото им попълнение, което ще ви убеди, че понякога белотата е най-мръсната дума. Понякога около една дума осцилира около най-големите и най-невидимите жестокости.
Не пропускайте и „Дивашка жътва” от Карл Хофман.


Щанд №309 – Издателство „Еднорог“
„Еднорог” отново ще ни зарадват с по една дебела книга за Коледа. Излиза „Лунно синяние” от Майкъл Шейбон. След „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей” това е достатъчно добра новина, за да осмисли ходенето ви до панаира.








Щанд №314 – Издателска къща „Рива“


„Призраците на Марксот Жак Дерида е новото попълнение на издателството, около която си струва да се завъртите. Но никога не изпускайте всички издания на Роберто Боланьо (ако все още не ги притежавате, естествено)!









Щанд №315 – Издателство „Колибри“

Като се започне с абослютния ми фаворит – „Как се пътува със сьомга” от Умберто Еко – това малко слънце, което успя да разсмее дори и мен, и се продължи с „Прекалено шумна самота” от Бохумил Храбал, „Невидимите градове” от  Итало Калвино,  „Да мислиш 20-ти век“ от Тони Джъд, през  „Смъртта на речния водач“ от Ричард Фланаган, , „Латерна магика“ от Ингмар Бергман и се стигне до „Цветовете на пожара“ от Льометр – изборът е огромен и наистина е невъзможно човек да си тръгне от този щанд с празни ръце. Прекрасни решения на колегите!



„Корабът с алените платна” пък е прекрасно издание, подходящо за коледен подарък за най-малките!






Щанд №325 – Издателска къща „Бард“



Спрете се за „Кратки отговори на големи въпроси” от Стивън Хокинг  личен поглед към предизвикателствата, пред които сме изправени като раса и накъде вървим като планета.








Щанд №326 – Издателска къща „Жанет 45“



Сърцето ми щеше да се пръсне с появата на „Дордето слънцето се пръсне” – нов превод на стиховете на Дилън Томас. Прекрасно издание, което допълва и „Избрани стихове” на Т.С.Елиът.

„Жанет  45” ме зарадваха през тези 6 месеца и с цяла стихосбирка от любимата ми Яна Букова„Записки на жената призрак”, както и с допълнено издание на „К като всичко”!

Междувременно, в момента чета „Отивам си е възвратен глагол“ от  Тайе Селаси и вече спокойно мога да я препоръчам.
Тук са  и моите вечни любимци - Йорданка Белева, Оля Стоянова и Емануил А. Видински. Без вас не мога! 


Щанд №327 – Издателска къща „Хермес“

                                        Щанд №332 – Издателство „АйСиЮ“


Най-сърцатото издателство на света! Там ще бъда с моята половинка от „С книги под завивките” на 15 декември, събота, от 16:00 ч. и ще мога да ви препоръчам всичко лично. Но до този момент на среща:
Възпламеняване“ от Крис Клийв е роман с часовников механизъм. Не само защото започва с обръщението „Скъпи Осама“.

Единственият въпрос, който остава след „Възпламеняване“ е „Как светът е допуснал да се случи подобно нещо?“И самотният въпросителен знак в края не е достатъчен, макар че колкото и да са те, няма да са достатъчни, за да изразят стъписването, изумлението, погнусата от пожара, който ще се запали в сърцето ви една дупка във форма на момче.


Видение, мираж, висяща между измислицата и
раздиращата действителност – „Нощна пеперуда” е необичайна книга. Нестандартен преразказ на полета на човечеството към (пагубната) светлина.

Обърнете внимание и на „Американският любовник“ от Роуз Тримейн! Чудесно издание – и като оформление, и като съдържание то е вдъхновяващо доказателство, че разказът може да бъде един от най-добрите спътници.






На този щанд ще откриете и:

Издателство „Оrange books”

Имаше един период, в който всички говореха за „Разказът на прислужницата” от Маргарет Атууд. Аз силно препоръчвам нейният сборник „Каменното ложе” , а от издателството ще ни зарадват и с нов роман –  „Ясновидката”!

Прекрасните издания на „Великите съвременни писатели“ и „Великите  художници модернисти” пък съдържат не само биографична информация за някои от най-важните автори и
и художници на 20. век (някои творящи и в този), но и любопитни неща, свързани с процеса им на работа, странни привички и още куп неща, които биха били мнооого интересни на всеки, който обича книгите.









Щанд № 334– Издателство „Ера“







Тук се спрете за „Обетована земя” от Ерих Мария Ремарк.









Етаж 4

Щанд №412 – Издателска къща „Леге Артис“


Освен Ромен Гари, Ерих Еманюел Шмир и Менансе внимание заслужава и „Теория и терапия на психичните разстройства. Въведение в логотерапията и екзистенциалната анализа” на Виктор  Франкъл.


Щанд №413 – Издателство „Мармот“







Само ще кажа: Мотове, обединявайте се! Защото мотовете заслужават да имат свой дом, а приятелите им от книгите „Моите красиви рога“ и „Кико без крила“ са също толкова безкрайно симпатични и без да пръцкат, когато са притеснени!









Щанд №423 – Издателска къща „Факел Експрес“


При „Факел експрес” има доста изненади, излезли през последните 6 месеца. Едно от тях е „Свети вълк” от Елена Алексиева, а другото е „Жената, която не остаряваше”. Обърнете внимание и на „Спецназ” от Виктор Суворов


Коментари